Τρίτη 13 Σεπτεμβρίου 2011

Γιατι οι υπολογιστες μας αγχωνουν (ή Πώς να σιγουρεψετε απο τωρα οτι οι διακοπες σας του χρονου θα ειναι καλυτερες)

Εν μεσω μαλλον αστοχων ευχων για "Καλο χειμωνα" απο Σεπτεμβριο μηνα και αναμπουμπουλας στο σπιτι, μιας και τα δυο μικροτερα μελη της οικογενειας μου ακομα πρεπει να πανε σχολειο, συνειδητοποιησα καθυστερημενα οτι τελειωσαν οι καλοκαιρινες διακοπες.
DAMN!
Το μυαλο μου με γυρισε για λιγο 2 μηνες πισω: αρχες Ιουλη, ο ηλιος ψηλα να μας τσουρουφλιζει ομορφα απο νωρις το πρωι, ξυπνημα αργα, διχως προγραμμα η ενα βουρδουλα στο κεφαλι να επιβαλλει σηκωμα απο το κρεβατι και αναληψη καθηκοντων, βουτιες στα βαθια(...), φραπες, χαζεμα στην παραλια, και ολα αυτα φτου ξανα και παλι απ' την αρχη, καθε μερα, απλα και αβιαστα, μονο και μονο επειδη υπηρχε χρονος. Επιστρεφω πισω στο σημερα (λογω φασαριας, ειπαμε, αναμπουμπουλα) και αντιλαμβανομαι οτι μαλλον βιαστηκα και εκανα την περιληψη του καλοκαιριου μου λιιιιιγο διαφορετικοτερη απο το πως αυτο πραγματικα κυλησε. Και παμε παλι πισω.
Αρχες Ιουλη, ακομη στην Αθηνα, η οποια παραδοξως και εναντια σε ολα τα προγνωστικα ειχε αδειασει απο νωρις (μα καλα, που βρηκαν πια ολοι οι παραπονουμενοι για την κακη τους οικονομικη κατασταση λεφτα να φυγουν διακοπες;), να διαβαζω αραχτος στο κρεβατι το αγαπημενο μου περιοδικο τεχνολογιας, ο υπολογιστης ανοιχτος να κατεβαζει "τα παντα ολα" (φανταστικε Νικο Αλεφαντε), ο φραπες ακομα κρυος, τα παγακια σχετικα αθικτα. Η αναχωρηση για την κοντινοτερη παραλια εχει αναβληθει για λιγο. Το ματι μου λοιπον, διαβαζοντας το περιδικο, πεφτει σε ενα αρθρο-ευαγγελιο του δημοσιογραφου και γκουρου σε θεματα τεχνολογιας John Dvorak, το οποιο ουτε λιγο ουτε πολυ συνοψιζοταν στο οτι "η επαφη με καθε ειδους τεχνολογικο μαραφετι, οποιαδηποτε διαδικτυακη υπηρεσια και ολα τα συναφη κατα τη διαρκεια των καλοκαιρινων διακοπων, πραγματα που χαρακτηριζουν την καθημερινοτητα μας ολο το χρονο και συνδεονται αρρηκτα με το εργασιακο αγχος, ειναι καταστρεπτικοι παραγοντες για τις προσπαθειες ξεκουρασης που διαγουμε αποδρωντας απο τα αστικα κεντρα".
Κοινως: ΜΗΝ ΑΚΟΥΜΠΑΤΕ ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΕΣ, ΕΞΥΠΝΟΦΩΝΑ (stupidphones) ΚΑΙ ΛΟΙΠΑ ΓΚΑΤΖΕΤΟΜΑΡΚΟΥΤΣΙΑ ΟΣΟ ΕΙΣΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΛΙΑ.
Ευλογως ο καθενας, απο τον "πουλαω-μουρη-γιατι-ειμαι-απο-την-Κηφισια-και-εχω-λεφτα-για-3G-συνδεση-και-iPhone" γιαπη εκ του προχειρου, μεχρι τον συναδελφο tech geek που απλα παθαινει αρρυθμιες στη σκεψη να αποχωριστει το καλοκαιρι καθε τεχνολογικη σαχλαμαρα (την οποια εχει συνηθισει να λατρευει τους υπολοιπους 9 μηνες του ετους), θα αναρωτηθει οχι μονο απο που και ως που ειναι ετσι καθετος ο κυριος Dvorak στις αποψεις που εκφερει, αλλα ακομη περισσοτερο θα καταφερθει εναντιον μου διοτι συμφωνω απολυτα. "Back off", απαντω, "και ακουστε γιατι".
Θα αρχισω απο τη μοδα των καλοκαιρινων ημερων που μετρα σχεδον 6 χρονια ζωης και εχει καταντησει ενοχλητικο παρελκομενο της θερινης περιοδου. Μιλαω φυσικα για την οργιωδη μαρκετινιστικη δραστηριοτητα που σημειωνεται απο μερους των παροχων κινητης τηλεφωνιας και των δικτυων καταστηματων εμπορειας των υπηρεσιων που αυτοι παρεχουν, με κυριο προωθουμενο προιον καθε λογης κινητα, φθηνα, ακριβα, με πλουτο χαρακτηριστικων ή λιτα ωσαν Σπαρτιατες, συνοδευομενα απο συνδεσεις 3G και τα αντιστοιχης αξιας συμβολαια, που στην πλειονοτητα τους περιλαμβανουν "μυστηριες", κρυφες χρεωσεις και μπολικα, ευκολα παραβλεπομενα ψιλα γραμματα. Την περιοδο των θερινων διακοπων ολα τα μεσα ενημερωσης, εντυπα, οπτικοακουστικα και ολα τα συναφη, κατακλυζονται απο διαφημιστικα μηνυματα που προτρεπουν νεους, γερους και παιδια να ακριβοπληρωσουν αμφιβολου ποιοτητας συνδεσεις Διαδικτυου για το φερι-μποτ, το μπιτς μπαρ η και τον καμπινε του ξενοδοχειου, που λεει ο λογος, προκειμενου να μη χαθουν με δικους και φιλους στο Φατσοβιβλιο οσο λειπουν για διακοπες. Απαραδεκτο, και αν μη τι αλλο, ακρως ζημιογονο, αφου με το περας των διακοπων η λυση των συμβολαιων ΘΡΙ-ΤΖΖΖΖΙΙΙΖ απαιτει διαδικασιες απο μερους του καταναλωτη πιο ψυχοφθορες και απο την φετινη ηλεκτρονικη καταθεση του εκκαθαριστικου για την εφορια.
Επειτα, ειναι η ψυχολογια αγχους-σλας-φιγουρας που επιφερει η χρηση των τεχνολογικων μεσων στη διαρκεια των διακοπων, αφου φαινομενικα απλες δραστηριοτητες οπως το να ελεγξει κανεις ενα μειλ ή να παιξει ενα παιχνιδι, επιφερουν αγχος αφου συνδεονται αμεσα με την καθημερινοτητα στο εργασιακο περιβαλλον. Ποια λογικη διεπει το να τσεκαρει κανεις καθε τρεις και τοσο το inbox του στην παραλια αντι να απολαυσει τον ηλιο και τον καθαρο αερα; Ποιος λογικος ανθρωπος που κανει διακοπες με παρεα (ή και χωρις ακομα) θα προτιμησει να καρφωθει στην οθονη του εξυπνοφωνου αντι να επιδοθει σε ταβλιοπαιγνια και λοιπες ενασχολησεις παραλιας, ως ειθισται; Μην με κοιτατε, δεν κολλαω ωσαν εθισμενος σε κανενα μαρκουτσι για κανενα λογο (αντε, ισως λιγο μονο για να χαζεψω λιγο WRC, γουστα ειναι αυτα).
Τα συγχρονα τεχνολογικα προιοντα, και δη αυτα που χαρακτηριζονται απο συμμαζεμενες διαστασεις, υψηλη φορητοτητα και διαρκεια αντοχης μπαταριας, και αλλα καλουδια στριμωγμενα σε ενα μικρου μεγεθους σωμα (που φωναζουν "ταξιδι" και "διακοπες") ειναι κατα κανονα ακριβοτερα των αντιστοιχων προιοντων πληρων διαστασεων, υπολειπονται βεβαιως σε επιδοσεις, ειναι ομως αναποσπαστα κομματια μιας υποκουλτουρας, δημιουργημενης απο μια γενια που αυτη τη στιγμη διανυει την εφηβεια ή και την πρωιμη φοιτητικη της ζωη (κοινως ενα target group μεταξυ 13 και 23 ετων) που μεγαλωσε με το iPod να παιζει μουσικη σε εξωπραγματικες εντασεις ακομα και κατω απο το ντους, με το κινητο να αποτελει προεκταση του χεριου για φωτογραφιες-καταγραφη βιντεο-διαμοιρασμο αρχειων (απο το τελευταιο μπιτατο ρινγκτοουν μεταξυ κοριτσοπαρεων μεχρι και πορνο μεταξυ ξαναμμενων παληκαραδων, παντα με Bluetooth, ας μην ξεχναμε τις ριζες μας ;) ), και με τον φορητο υπολογιστη να υποκαθιστα τις διαπροσωπικες επαφες σε τρομακτικο βαθμο. Οι εξοργιστικα υψηλες τιμες τετοιων προιοντων και ο χαμηλος λογος αποδοσης προς τιμη που αυτα προσφερουν παραβλεπονται για χαρη της μοδας που επιβαλλει την τελευταια λεξη και στην τεχνολογια εκτος απο την ενδυση και την υποδηση. Τουλαχιστον θλιβερο. Πραγματικα, τι καθιστα ανθρωπο χαμηλοτερης αξιας την κοπελα που δεν επελεξε να μιλαει μεσω ιντερνετ με την παρεα της με ενα πανακριβο ροζ Vaio, αλλα εναν απολυτως φυσιλογικο Η/Υ; Προφανως τιποτα. Καταπως φαινεται, αν δεν εισαι κατοχος του νεοτερου γκατζετ που βγηκε στα ραφια των καταστηματων, υποβιβαζεσαι σε ατομο δευτερης διαλογης, αναξιο να συναναστρεφεσαι τους μοδατους και γκατζετατους (;! ονοματοποιεια FTW!) συνομηλικους σου.
Αυτο το αγχος και ο ατυπος φυλετικος διαχωρισμος πρεπει να παψουν. Απαραιτητη προυποθεση βεβαια ειναι να εκλειψουν απαξ και δια παντος απο τα μεσα ενημερωσης, στα οποια ο καθενας εχει προσβαση, οι παραπλανητικες διαφημισεις και τα προωθουμενα προτυπα καταναλωτισμου που εντοπιζονται ως ριζα του ολου προβληματος. Αν το τριπτυχο "προωθηση-καταναλωση-αποξενωση των μη εχοντων" δεν διακοπει το ιδιο αποτομα, οσο αποτομα εδραιωθηκε, δεν προκειται να υπαρξει αλλαγη η βελτιωση. Μεχρι τοτε, μαζι με το φραπε στην παραλια, μην κανετε κανενα αστειο και ξεχασετε στο ξενοδοχειο το εξυπνοφωνο -διαφορετικα, ετοιμαστειτε να βιωσετε τον κοινωνικο παραγκωνισμο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου