Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2012

Προχωρωντας... προς τα πισω

Πολλοι εχουν πει οτι η Ελλαδα ειναι μια χωρα που σου κοβει την ανασα. Κατα κυριο λογο θα ακουσεις να το λενε σε γενικο περικειμενο που αφορα θαλασσα, πολιτισμο, διακοπες, φαγητο, μπλα μπλα μπλα και αλλες γενικες κλισε θεσεις, που δεν αντιλεγω, σαφως και ισχυουν. Τον τελευταιο καιρο ομως φαινεται οτι αυτη η χωρα δειχνει μια αλλη πλευρα της, οπου η ανασα σου κοβεται για αλλο λογο: απλα επειδη εχεις ηδη ριξει ενα μπινελικι απνευστι για ολες τις μαλακιες με τις οποιες θα βρεθεις αντιμετωπος, και πασχιζεις να παρεις ανασα για να συνεχισεις να τα "χωνεις" με μενος. Και με το δικιο σου.

Προσπαθω να πεισω τον εαυτο μου οτι ειναι μονο ιδεα μου, αλλα η πραγματικοτητα επιβεβαιωνει τους φοβους μου: αυτη η χωρα μοιαζει να μενει πισω απο "αποψη". Δεν εξηγειται αλλιως το οτι σε δημοσιους φορεις ειδικα οι προισταμενοι προτιμουν να αναλωνουν την ημερα τους διαπληκτιζομενοι με τον καψερο κοσμακη που χει βαρεθει να τραβαει συνεχεια το ιδιο λουκι με το "μπουρδελο" της γραφειοκρατιας που εχει θεμελιωθει εδω και δεκαετιες, αντι να μηχανοργανωσουν ηλεκτρονικα ολο αυτο το χαρτομανι που σαπιζει με τις πρωτες υγρασιες, ωστε να χανονται καθε χρονο αρκετα, σημαντικα κρατικα εγγραφα.
Εκτος κι αν μπορειτε βεβαια να μου εξηγησετε απο που και ως που ως φοιτητης εν ετει 2011 μπορουσες ΧΩΡΙΣ ΠΑΣΟ να εκδωσεις καρτα απεριοριστων διαδρομων για τα μεσα χρησιμοποιωντας βεβαιωση εγγραφης στο ΑΕΙ-ΤΕΙ οπου πετυχες, εν αντιθεσει στο σωτηριο 2012 αυτο δεν γινεται.

Κλασικο "pain in the ass" δε εχει καταντησει η ολη ιστορια με τις διαφορες υπηρεσιες φοιτητικης μεριμνας σε πολλα ελληνικα πανεπιστημια, που σαν να παραδεχονται οτι καθε χρονο χανουν ΟΛΟ ΑΥΤΟ ΤΟ ΓΑΜΗΜΕΝΟ ΧΑΡΤΟΜΑΝΙ που σε στελνουν σε ΚΕΠ, ΣΕΠ, ΜΕΠ και αλλα τετοια εκνευριστικα ακρωνυμα να μαζευεις, και σε υποχρεωνουν να το προσκομισεις εκ νεου. Μπορω να κανω τοπο στην οργη και να παω να βγαλω απο το Κεντρο Εκνευρισμου Πολιτων ενα πιστοποιητικο οικογενειακης καταστασης η να κανω μια φωτοτυπια του εκκαθαριστικου της εφοριας, αλλα διαολε, δε θα χρυσωσω τον φωτογραφο της γειτονιας επειδη μου ζητανε ΦΤΟΥ ΞΑΝΑ φωτογραφιες, που στην τελικη επιβεβαιωμενα ΔΕΝ ΤΙΣ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΟΥΝΕ ΚΙΟΛΑΣ! Λες και μεσα στο διαστημα δυο εξαμηνων που παρηλθε πηγα και φουσκωσα τα βυζια μου και εκανα κι αλλαγη φυλου για να μοιαζω στην Καρντασιαν. Κυριοι εργαζομενοι του Κεντρου Εξυπηρετησης Φοιτητων (του Παντειου), η μεγαλυτερη αλλαγη που θα δειτε EVER στην αρχοντομουρακλα μου ειναι να μεινω αξυριστος, η να τα παρω ολα συριζα γαμπρος. Μην περιμενετε να τρεχω σαν το κοροιδο να βγαζω φωτογραφιες καθε φορα που σας καπνισει.

Επειτα, ειναι αυτο το πραμα με τους δρομους. Εδω δε θα θεσω προτεραιοτητα στη βαρυτητα των προβληματων οπως τα κατηγοριοποιω εγω, απλα θα τα παραθεσω και τα βαζετε ο καθενας στη σειρα που σας ενοχλουν περισσοτερο. Αρχικα θα προσπερασω το γεγονος οτι δρομος στην Ελλαδα χωρις λακουβα και μπαλωμα δε νοειται, φαινεται πλεον ξεκαθαρα η αδιαφορια της πολιτικης σκηνης αυτης της χωρας. Πες εμας μας γραφουνε εκει που μελανι δεν πιανει, τις Φεραρι και τις Καγιεν που χρυσοπληρωσαν με οσα εχουν υπεξαιρεσει και μας εχουν κατακλεψει δεν τις λυπουνται; Εχουν στεναξει οι αναρτησεις τους με τετοιους καροδρομους. Εν συνεχεια, ειναι οι υπηρεσιες οδοκαθαρισμου των δημων. Εχει πει κανενας σε αυτα τα συνεργεια οτι καθαρισμα εκτος απο τους δρομους με υψηλη κινηση και κοντα σε οικιστικες ζωνες (οπου εχει μπολικους πεζους και για το θεαθηναι θελουμε οι δρομοι να "λαμποκοπανε", λεμε τωρα), θελουν περιποιηση και οι δρομοι υψηλης κινησης οπως κεντρικες αρτηριες, αυτοκινητοδρομοι και λοιπα οδικα δικτυα; Ειναι τοσα τα ατυχηματα απο απωλεια ελεγχου του οχηματος, επειδη αυτο πατησε σε καταλοιπα ελαστικου στην ασφαλτο απο αποτομο φρεναρισμα αλλου προπορευομενου, που δε ειναι πια υπερβολη να πεις οτι στους δρομους "και η σκουπα σωζει ζωες". Τελος, τα σκουπιδια. Δεν θεωρω το εαυτο μου κοσμοπολιτη. Γλωσσομαθη και τρελαμενο με ξενες πολεις και κοινωνιες ισως, πολυταξιδεμενο σιγουρα οχι. Στα λιγοστα ομως ταξιδια που εχω κανει δεν εχω ξαναδει σε ευρωπαικη πολη την εικοντα των αθηναικων δρομων και πεζοδρομιων. Θα περιμενε κανεις οτι δεξια ελιτιστικα κωθωνια της νεοαστικης νομενκλατουρας θα γελουσαν αν τους ελεγε κανεις οτι στην Τσεχια, χωρα που για αρκετο καιρο ειχε στο σβερκο της το σοβιετικο μεγαθηριο και ζουσε στη δεκαετια του '70 σε συνθηκες ανατολικου μπλοκ, η Πραγα ειναι ισως η καθαροτερη ευρωπαικη πρωτευουσα. Ολο το κολπο εγκειται στην ιδιοσυγκρασια του κοσμου, ο οποιος σεβεται οχι μονο το πολιτιστικης κληρονομιας περιεχομενο της πολης, αλλα και την εικονα που οχι μονο οι επισκεπτες αλλα και οι ιδιοι καθε μερα απολαμβανουν. Την ιδια στιγμη, στο αθηναικο κεντρο πρεπει να κανεις σλαλομ αναμεσα σε χαρτοκουτα και σακουλες σκουπιδιων στη μεση του πεζοδρομιου. Πανε οι παλιες (καλες δεν τις λες) εποχες που η "γκριζα ζωνη της μολυνσης" περιοριζοταν στην αμεση περιοχη ενος καδου. Πλεον, εκει οπου αρχικα προοριζοταν να κυκλοφορουν πεζοι δημιουργουνται εστιες μολυνσεων.

Απελπισια; Ειναι λιγη. Θυμος; Ακομα δεν εχουμε δει τιποτα πιστευω. Τα χειροτερα απλα περιμενουν για να συμβουν. Τι μπορουμε να κανουμε; Πολλα. Για αρχη να αλλαξουμε φιλοσοφια. Να βγουμε για λιγο απο το comfort zone μας, να κινητοποιηθουμε. Ποτε θα ερθει βελτιωση; Σιγουρα οχι συντομα.
Αλλα γιατι να πτοηθουμε; Η ζωη ειναι εκει εξω και περιμενει να την κανουμε καλυτερη. Αν μη τι αλλο, αξιζει να προσπαθησουμε.

Καλο μας μηνα και καλη δυναμη λοιπον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου