Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

Λιγο πριν τελειωσει ο Σεπτεμβρης Part ΙI: Good Enough Gaming PC για φοιτητες με περιορισμενο budget

Ο Σεπτεμβριος, συμφωνα με μια σκοτεινη μου θεωρια, συγγενευει αρκετα με τον Ιανουαριο, γιατι οπως ο δευτερος σηματοδοτει τον ερχομο ενος νεου ετους, ετσι και ο πρωτος ειναι ενας μηνας ξεκινηματων. Μετα την καλοκαιρινη αναπαυλα, ο ψευδοφθινοπωρινος αυτος μηνας (μιας και η ζεστη ειναι ακομη αρκετη) φερνει νεες ευκαιριες, την αρχη μιας νεας εργασιακης, παραγωγικης περιοδου (ολιγον τι ατοπο σχολιο στους προβληματικους μας καιρους, αλλα ας μην σταθουμε εκει), και για μερικους τυχερους την αρχη μιας ακομη ακαδημαικης χρονιας. Τυχεροι που ειτε βρισκονται ακομη στη ευτυχισμενη καψουλα της σχολικης ζωης, ειτε αυτοι που εχουν κανει αυτο το βημα παραπανω και διανυουν (οπως και εγω :]) τη φοιτητικη τους ζωη.
Η ψηφιακη συγκλιση των μεσων μαθησης και εκπαιδευσης, ο ογκος των διακινουμενων πληροφοριων που απορρεει απο την παγκοσμια κοινοτητα που εχει διαμορφωθει πλεον, αλλα και οι αυξημενες απαιτησεις για γρηγοροτερη, αποδοτικοτερη και σε μεγαλυτερο βαθος διερευνηση των επιστημονικων τομεων και καθε ειδους γνωστικου χωρου, καθιστα επιτακτικη την κατοχη και χρηση ενος ηλεκτρονικου υπολογιστη απο καθε μαθητη, και βεβαιως, απο καθε φοιτητη, οποιασδηποτε επιστημονικης κατευθυνσης, απο τον μηχανικο του Πολυτεχνειου μεχρι και τον θεωρητικο και αναλυτικο νου της Νομικης. Το "ωφελιμον", ομως, πρεπει να συνδυαζεται και με το "τερπνον", αφου περα απο το ρολο του εργαλειου εργασιας και πηγης γνωσης, ο Η/Υ καλειται να αναλαβει και αυτον του κεντρου πολυμεσικης ψυχαγωγιας του χρηστη. Τα ψηφιοποιημενα μεσα ψυχαγωγιας, που ποικιλουν απο τις κινηματογραφικες ταινιες, τις τηλεοπτικες σειρες και τη μουσικη εως και τα πολυσυνθετα τρισδιαστατα παιχνιδια επομενης γενιας, ειναι πια προσβασιμα με ιδιαιτερη ευκολια απο τον καθενα μεσω του ισχυροτατου εργαλειου που αποκαλουμε διαδικτυο.
Με αυτα τα δεδομενα κατα νου και μετα απο στενη συνεννοηση με τον φιλο μου, τον ΣΥΝΕΙΔΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ καταναλωτη τεχνολογιας (απο την προηγουμενη αναρτηση), αποφασισα να αφιερωσω αυτη την αναρτηση σε μια αναλυτικη λιστα αγορων για εναν ηλεκτρονικο υπολογιστη, που διαμορφωνεται με γνωμονα τις αναγκες του συγχρονου φοιτητη, ο οποιος περα απο τις ερευνητικες εργασιες του θελει περιστασιακα να παιζει και καποιο παιχνιδι, ειτε μονος ειτε και με παρεα :)
Πριν απο οτιδηποτε να αναφερω οτι για λογους ευκολιας σε περιπτωση που θελησετε να παραγγειλετε εναν υπολογιστη σαν αυτον (κομμενο δηλαδη και ραμμενο στα μετρα σας) τα λινκς και γενικοτερα τα προιοντα που χρησιμοποιουνται και παρουσιαζονται επιλεχτηκαν απο τα καταστηματα Πλαισιο, μιας και αν η παραγγελια γινει ηλεκτρονικα μεσω Ιντερνετ, γλιτωνετε ενα σημαντικο ποσο απο τη διαφορα μεταξυ τιμων καταστηματος και διαδικτυακης παραγγελιας, καθως και οποιαδηποτε εξοδα μεταφορας, τουλαχιστον για τις πολεις και περιοχες που υποστηριζει η εταιρια. Σε καμια περιπτωση δεν προκειται για χρηματισμο μου απο μερους της εταιριας ουτε για γκριζα διαφημιση, καθε αλλο, ως καταναλωτης που εχω περασει τετοιες διαδικασιες μοιραζομαι τις γνωσεις μου και τις πληροφοριες επ' αυτου.
Σε πολυ βασικες γραμμες, ενας συγχρονος υπολογιστης χτιζεται απο μια κεντρικη μοναδα και διαφορες περιφεριακες συσκευες (οθονη, ποντικι, πληκτρολογιο, ηχεια κτλ), πραγματα γνωστα δηλαδη στον πολυ κοσμο. Αυτο που ομως λιγοι γνωριζουν ειναι οτι αντι να πεσουν θυματα εκμεταλλευσης απο μερους εταιριων που πουλανε ετοιμες συνθεσεις υπολογιστων ακριβοτερα απο οτι κοστιζουν συνολικα τα επιμερους κομματια που τις απαρτιζουν, μπορουν με λιγη αναζητηση και μερικες συμβουλες απο ειδικους να συνθεσουν μονοι τους τον υπολογιστη που θα τους καλυψει, εξοικονομωντας αρκετα λεφτα και κερδιζοντας σε απολυτες επιδοσεις.
Καθε Η/Υ διαθετει μια "καρδια", ενα κεντρικο κυκλωμα που επεξεργαζεται την πλειονοτητα των πληροφοριων με τις οποιες εμεις τον τροφοδοτουμε. Το κυκλωμα αυτο ειναι η CPU, ο κεντρικος μικροεπεξεργαστης δηλαδη, και απο την αγορα που θα κανουμε οσον αφορα αυτον θα εξαρτηθει και η δομη του υπολοιπου συστηματος. Στο χωρο κατασκευης τετοιων μικροεπεξεργαστων για το καταναλωτικο κομματι της αγορας δραστηριοποιουνται δυο μεγαλες εταιριες, η INTEL και η AMD, με την καθεμια να προσφερει διαφορετικων επιδοσεων μοντελα με διαφορετικη τιμολογιακη πολιτικη. Ετσι, ενω τα προιοντα της πρωτης εχουν κατα κανονα υψηλοτερες απολυτες επιδοσεις απο αυτα τις δευτερης, η αυξημενη τους τιμη καθιστα την διαφορα επιδοσεων αμελητεα αν το ζητουμενο ειναι ενας υψηλος λογος αποδοσης/τιμης. Ετσι, για την οικονομικη συνθεση αυτη προτιμηθηκε ενας εξαπυρηνος επεξεργαστης της AMD, ο Phenom II x6 1055Τ, στα 147 ευρω, μια οικονομικη προταση με υψηλες επιδοσεις (σας μιλω μαλιστα με την πειρα του ικανοποιημενου αγοραστη).
Ο επεξεργαστης αυτος, οπως καθε αλλος του ειδους του, λειτουργει "φωλιασμενος" στην μητρικη πλακετα του Η/Υ, την motherboard, που διολου τυχαια αποκαλειται ετσι, αφου συνδεει ολα τα υποσυστηματα μεταξυ τους, τα τροφοδοτει και συνιστα τη βαση του μηχανηματος. Η καλυτερη επιλογη ηταν η MSI 870A-G54-FX, η οποια διαθετει ολες τις τελευταιες τεχνολογιες διασυνδεσης οπως το προτυπο USB 3.0, στην πολυ λογικη τιμη των 88 ευρω.
Βεβαιως, η διεπαφη μας με τον Η/Υ ειναι κατα κυριο λογο οπτικη, και αυτο προυποθετει την υπαρξη κυκλωματος που θα αποστελλει στην οθονη μας καθε οπτικο μηνυμα που ο Η/Υ θελει να μας δωσει. Αυτο το κυκλωμα, η καρτα γραφικων, ειναι στην πλειονοτητα των περιπτωσεων το ακριβοτερο υποσυστημα που διαθετει ενας Η/Υ, και στην περιπτωση που αυτος προοριζεται για να "τρεχει" παιχνιδια, ειναι το Αγιο Δισκοποτηρο. Επειδη η συνθεση μας απευθυνεται σε φοιτητες, με αναγκες για αφθονη επεξεργαστικη δυναμη, αλλα και δυνατοτητα χρησης παιχνιδιων, η επιλογη ηταν ανοιχτη αναμεσα σε δυο υποψηφιες καρτες, μια απο την AMD και μια απο την Nvidia, τις δυο κυριαρχες εταιριες στην αγορα κυκλωματων γραφικων. Η προταση της AMD ειναι η εξαιρετικη Radeon HD6870 στα 184 ευρω, ενω αυτη της Nvidia, η GTX 560 στα 190 ευρω, κρατα εξισου χαμηλα το κοστος των επιδοσεων και μικρη τιμολογιακη αποσταση απο την αντιπαλο της.
Το ζητημα της μνημης, που ειναι αναγκαια για καθε συστημα, αντιμετωπιστηκε ευκολα και οικονομικα, αφου τα 4 Gigabyte μνημης στα 1600MHz (πολυ γρηγορες μνημες δηλαδη) που προσφερει η Corsair με τιμη μολις στα 39 ευρω, ειναι τουλαχιστον κελεπουρι.
Απολυτως απαραιτητος για καθε Η/Υ ειναι βεβαιως και ο αφθονος αποθηκευτικος χωρος,  για ταινιες, μουσικη, εικονες και λοιπα αρχεια, καθως και για την εγκατασταση παιχνιδιων και προγραμματων. Ο δισκος της Seagate με χωρητικοτητα 1 Terabyte και τιμη στα 58 ευρω ειναι οικονομικος, ταχυτατος και υπεραρκετος για τις αναγκες καθε χρηστη. Απαραιτητο συμπληρωμα, μια συσκευη αναγνωσης CD και DVD, με 19 ευρω μονο και με ποιοτητα κατασκευης που εξασφαλιζει η Samsung.
Ολα αυτα τα υποσυστηματα πρεπει να τροφοδοτηθουν σωστα για να λειτουργησουν ευρυθμα, και το τροφοδοτικο των 600 watt της Corsair, στα 87 ευρω καλυπτει απροβληματιστα τις ενεργειακες αναγκες του Η/Υ αυτου.
Τα υποσυστηματα τελειωνουν καπου εδω, ωστοσο ειναι απαραιτητη μια θηκη που θα τα στεγασει και θα κραταει τις θερμοκρασιες λειτουργιας τους χαμηλα. Το κουτι Elite 430 της CoolerMaster στα 49 ευρω ειναι η ιδανικη λυση.
Καλα ολα μεχρι εδω, ομως η συνθεση μας δεν θα κρινοταν πληρης αν δεν πλαισιωνοταν απο τα απαραιτητα περιφερειακα που πρεπει να διαθετει καθε χρηστης, και αυτα δεν ειναι αλλα απο την οθονη, το ποντικι και το πληκτρολογιο, με αλλα λογια τα βασικα εργαλεια διεπαφης μεταξυ χρηστη και Η/Υ.
Η οθονη αποτελει σημειο που απαιτει προσοχη, καθως η μεγαλυτερη αναλυση σημαινει μεγαλυτερη επιφανεια εργασιας, πιο ξεκουραστη θεαση και παραγωγικοτερη ενασχοληση, ειδικα αν διαθετει καλη ευκρινεια, ζωντανα χρωματα και επαρκη φωτεινοτητα. Στις 21.5 ιντσες και με υψηλη αναλυση Full HD, 1920x1080 pixel, με πληρη χαρακτηριστικα και χαμηλη τιμη, στα 103 ευρω, η προταση της LG W2240S-PN ενδεικνυται τοσο για την παρακολουθηση ταινιων οσο και για παιχνιδια.
Τελος, ο συνδυασμος ποντικιου και πληκτρολογιου απο τη Logitech που συνολικα δεν ξεπερνα τα 19 ευρω ολοκληρωνει το συνολο του Η/Υ.
Συνοπτικα, το κοστος της κεντρικης μοναδας διαμορφωνεται στα 677 ευρω (με καρτα γραφικων της Nvidia) η στα 671 ευρω (με καρτα γραφικων της AMD), ενω σε περιπτωση που επιθυμειτε να αγορασετε ενα πληρες συνολο, η προσθηκη της οθονης, του πληκτρολογιου και του ποντικιου ανεβαζει το συνολικο κοστος στα 799 ευρω και στα 793 ευρω αντιστοιχα.
Το εντυπωσιακο στην ολη διαδικασια ειναι οτι με λιγοτερο απο 800 ευρω μπορειτε να αγορασετε ενα ισχυροτατο εργαλειο δουλειας αλλα και διασκεδασης, χωρις καμια παραχωρηση στις επιδοσεις και χωρις να τιναξετε την μπανκα στον αερα (ειδικα αν σκεφτειτε οτι συνθεσεις υποδεεστερων επιδοσεων, χωρις περιφερειακα προσθετα οπως οθονη κ.ά. μπορουν ευκολα να φτασουν και να ξεπερασουν την τιμη αυτη).
Με βαση αλλωστε το νομο του Moore περι γραμμικης πτωσης των τιμων των ηλεκτρονικων ειδων συναρτησει της γραμμικης αυξησης των επιδοσεων τους, να ειστε σιγουροι οτι σε λιγα χρονια με τα ιδια λεφτα θα μπορειτε να αγορασετε συστηματα ακεραιες φορες πολλαπλασιας ισχυος απο αυτο που σας προτεινα. Μεχρι τοτε, καλη διασκεδαση με τον νεο σας ηλεκτρονικο υπολογιστη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου