Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Το φαινομενο του 12χρονου (οχι της πεταλουδας)

Ξεκινησα (σε πιο εντατικη βαση απο οτι θα περιμενα) το διαδικτυακο gaming πισω στο σωτηριο ετος 2007. Θυμαμαι τις χρυσες εκεινες μερες που πρωτοσυνεδεσα το πισιον στο Ιντερνετ και εζησα την αποκαλυψη της ιλλιγγιωδους ταχυτητας των 6 Mbps που προσεφερε η τοτε ADSL συνδεση μου. Θυμαμαι την πρωτοφανη εμπειρια του πρωτου διαδικτυακου ματς στο Call of Duty 4 Modern Warfare, ενος κλασικου πλεον αριστουργηματος που εχει αφησει χρυση σφραγιδα πισω του στο χωρο των βιντεοπαιχνιδιων. Με συγκινηση ενθυμουμαι δε τους πρωτους εντονους διαπληκτισμους με αντιπαλους και μη στα ψηφιακα πεδια των μαχων, πολλες φορες με παραπλευρες απωλειες μανες, θειες, αδερφες και ξαδερφες. Γλυκιες αναμνησεις, που με το γυρισμα των καιρων, με την αλλαγη των κρισιμων συνθηκων σημερα, δεν προκειται να ξανασυμβουν. Δυστυχως. Σε καμια περιπτωση.
Κι αυτο, γιατι υπαρχουν παιδια. Πολλα παιδια. Πολλα μικρα, κακομαθημενα, χωρις τροπους και συνειδηση παιδια. Παιδια που λυμαινονται διαδικτυακες κοινοτητες, παιχνιδια και φορουμ και βγαζουν απο το πηγαδι τους λασπη που ξεπερναει σε επιπεδο και τον τελευταιο βαρκαρη στο Βολγα.
Θα επρεπε να υπαρχει αυστηροτερη εφαρμογη της νομοθεσιας περι της απαγορευσης χρησης απο παιδια παιχνιδιων που φερουν σημανση που ξεπερνα την ηλικια τους. Η PEGI στην Ευρωπη και το ESRB στο Αμερικα διαρηγνυουν τα ιματια τους οτι βρισκονται σε στενη συνεννοηση με τους κατα τοπον πωλητες λιανικης ωστε να μην φτανουν στα χερια 12χρονων παιδιων τιτλοι με σημανση για χρηση απο ενηλικους η για ατομα ανω των 17. Δεν το χαβω ουτε για αστειο. Ο καθε καψερος που στηνει την σημερον βιντεοπαιχνιδαδικο μεχρι και στη Ζαμπια δε θα πει οχι στα ζεστα χρηματα που βγαινουν απο τα πορτοφολια πατεραδων και μαμαδων που ζητουν πολεμικα και λοιπα παιχνιδια για τα ουτε καν ακομη εφηβα βλασταρια τους, οσο και αν του δινει σφραγισμενη επισημη οδηγια καποιος οργανισμος για το αντιθετο.
Εχει καταντησει τραγικο το να μπαινω σε σερβερ ενος παιχνιδιου το οποιο ξεκαθαρα φερει σημανση στο πακετο του για χρηση απο παικτες των 16 ετων και ανω και να ακουω στην ενδοσυνεννοηση φωνουλες απο παιδακια που δεν εχουν κατεβει ακομη στο σακο τα μπαλακια τους να βριζουν αφειδως τα σογια και τις οικογενειες των αντιπαλων τους, με πρωτοφανη περηφανια για τον εαυτο τους και το κατορθωμα τους (να πουλησουν δηλαδη μαγκια στο Ιντερνετ). Ανησυχητικο δε ειναι το γεγονος οτι δεν υπαρχει σχεδον καμια περιπτωση να ακουσω απο την αλλη ακρη της γραμμης νουθεσιες η φωνες απο γονεις προς τον κανακαρη τους που μολις μου εβρισε τη μανα: το επιπεδο της ανευθυνοτητας των γονιων ειναι τετοιο, που αποφασισαν να συνδυασουν το γεγονος οτι το παιδι τους αποβλακωνεται με τις ωρες πυροβολωντας τον μισο πλανητη με το να το αφηνουν να διαθετει εναν οχετο αντι για ενα στομα με συμβατικη ομιλια.
Quoting Τασουλα: "ΤΡΑΤΖΙΚ"!
Σταματησα εδω και πολυ καιρω να χαβω αμασητες τις κλισεδιαρικες πλεον αηδιες του κοσμου οτι η τηλεοραση, και δη στις μερες μας, τα βιντεοπαιχνιδια ειναι η ευκολη λυση για να κρατησεις ενα παιδι που μπορει να σου δημιουργει τα χιλια ζορια (ειτε επειδη ειναι υπερκινητικο, ειτε επειδη ειναι απειθαρχο) απασχολημενο και σε καταστολη. Καταρχας, βλακα γονιε, αν το παιδι σου ηταν υπερκινητικο θα απευθυνοσουν σε αρμοδιους για αυτο το θεμα (βλεπε ΓΙΑΤΡΟΥΣ), αν παλι ειναι απειθαρχο, ε αυτο λουσου το γιατι εσυ ησουν ο αμελης βραδυπους που δεν εστρωσες τον κωλο σου να μαθεις τροπους στο μικρο τερατακι. Μην τιμωρεις εμενα, που παιζοντας προσπαθω να βγαλω απο το μυαλο μου το γεγονος οτι πιθανοτατα θα κοπω σε ενα σωρο μαθηματα της ερχομενης εξεταστικης (παροτι διαβαζω εκτενως), με το να μου φυτευεις στις διαδικτυακες αναμετρησεις ενα μπασταρδακι που ακομα δεν εμαθε να αρθρωνει μια ολοκληρωμενη προταση και ηδη με φωναζει "μαλακα" επειδη πασχει απο το συνδρομο Turrets.
Επισης, βλακα γονιε, μαθε οτι αν οντως θες να στραφεις στα βιντεοπαιχνιδια για την ψυχαγωγια του βλασταριου σου, τουλαχιστον κανε το σωστα και εποικοδομητικα. Δεν ειναι τυχαιο οτι τα Cars και ο Κεραυνος ΜακΚουιν εχουν σημανση για παιδια 3 ετων και ανω, ουτε το οτι ο Lego Harry Potter εχει σημανση 6 ετων και ανω. Αλλοι εκατσαν και εκαναν τη δυσκολη δουλεια του να κρινουν ποια βιντεοπαιχνιδια ειναι καταλληλα για ποιες ηλικιακες ομαδες, σεβασου το λοιπον και παιξε με τους υπαρχοντες κανονες: μην αγοραζεις Grand Theft Auto και Call of Duty στο μικρο που ακομα δεν ξεκινησε το δημοτικο, αντ' αυτου βαλε το να παιξει καποιο παιχνιδι με αυτοκινητα η καποιο με ηρωες του Ντισνει ωστε και να ακονισει διαφορες ικανοτητες του και να ψυχαγωγηθει με τον πρεποντα τροπο. Οσο γελοιο θα φαινοτανε το να γυρνουσα εγω που ειμαι 20 χρονων με μια στρατα για μωρα, αλλο τοσο ηλιθιο και αταιριαστο ειναι το να σφαζει πορνες με αλυσοπριονα και να κλεβει αυτοκινητα ενα 10χρονο στο GTA.
Δυστυχως, οι συγχρονες κοινωνιες ειναι τετοιες που δεν υπαρχει φορεας που να δινει βεβαιωση η καποια διαπιστευση σε ζευγαρια-wannabe γονεις για το αν κρινονται ικανοι να αναθρεψουν με τα καταλληλα μεσα τα παιδια τους, και εστιαζω στο πνευματικο κομματι για να μην φανω φασιστας. Δεν προτεινω να περασουμε στην αντιπερα οχθη που ειναι το full-scale birth control, αλλα τουλαχιστον μια προσπαθεια να διασφαλισουμε οτι δεν θα χαζευουν τα παιδια των επομενων γενεων ηδη απο μονψηφια ηλικια. Ειναι απαραδεκτο αυτο που βιωνουμε σημερα, και δυστυχως οι επεκτασεις φτανουν μεχρι και σε εγκληματικες εξελιξεις (λεγε με η μαθητρια απο την Πατρα που τη βιασαν λογω των προκλητικων φωτογραφιων που ανεβαζε στο Facebook).
Για να κλεισω ομως με ενα ελφαρυ αστειακι: φανταζεστε τι θα γινοταν αν καποιος, ως αλλος Χιτλερ με την εφαρμογη της "Τελικης Λυσης" και το Ολοκαυτωμα των Εβραιων, ξεκινουσε μια επικων διαστασεων εκστρατεια για τον πληρη καθαρισμο του Ιντερνετ και των gaming κοινοτητων απο ολα αυτα τα κακομαθημενα που τις εχουν καταντησει σε αυτο το χαλι;
Ενα πραγμα θα σας πω μονο:
ΗΡΩΔΗΣ Version 2.0

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου