Σάββατο 3 Σεπτεμβρίου 2011

Οι υπολογιστές είναι οργανισμοί, όχι μηχανήματα

Να και κάτι που ακούγεται τρελό στον μέσο χρήστη. Αν εσύ αναγνώστη μου εμπίμπτεις σ' αυτήν την κατηγορία, απλά συνέχισε να διαβάζεις γιατί γίνεται ενδιαφέρον. Αν είσαι πάλι power user, ψάξε μέσα σου να δεις αν νιώθεις το ίδιο.
Καθαρίζοντας τις προάλλες τον Η/Υ μου, που πραγματικά πέρα από εργαλείο δουλειάς και μέσο διασκέδασης προτιμώ να τον αντιμετωπίζω και ως μια ακριβή αλλά "εκ των ουκ άνευ" επένδυση, χάζεψα αφηρημένα για μερικά λεπτά την πλακέτα, το PCB (μην ανησυχείς αναγνώστη μου, θα παραθέσω γλωσσάρι παρακάτω)της κάρτας γραφικών, της VGA, ας την λέμε έτσι για χάρη συγγραφικής συντομίας και άνεσης από εδώ και πέρα. Αυτό που παρατήρησα, ίσως για πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό ενασχόλησης με τους υπολογιστές, ήταν όχι μια πλαστική πλακέτα τυπωμένη με ένα μάλλον περίπλοκο, σίγουρα δυσνόητο για το απαίδευτο μάτι και τελείως επουσιώδες για τον απλό καταναλωτή κύκλωμα, αλλά ένα οργανικό στοιχείο, ένας μικρο-οργανισμός, ένα αναπόσπαστο μέλος ενός ευρύτερου συστήματος. Ζωντανό, αλλά χωρίς ανάσα, με ανάγκες, αλλά χωρίς φωνή για να απαιτήσει κάτι.
Με το βλέμμα καρφωμένο στην πλακέτα έζησα μια τεχνολογική αποκάλυψη. Είδα τα τυπωμένα κυκλώματα ως άλλες φλέβες να διατρέχουν το σώμα της κάρτας. Μια κάρτα που κατ' ουσίαν αποτελεί το οπτικό αισθητήριο του Η/Υ, και που του επιτρέπει να μας μεταφέρει οπτικές απαντήσεις στα πολυάριθμά μας ερωτήματα. Αναρωτήθηκα στιγμιαία, άραγε είναι δυνατόν να αντιμετωπίσουμε ποτέ τα μηχανήματα που μας υπηρετούν και μας εξυπηρετούν (γιατί σε λίγο με τον ένα η τον άλλο τρόπο θα μας σερβίρουν και το γεύμα στο τραπέζι) ως υπάρξεις με δομή και νόηση, ικανές να επικοινωνούν με εμάς;
Μερικές δεκαετίες πριν, οι φόβοι μας μπροστά στην ιδέα της υποδούλωσης του ανθρώπινου γένους κάτω από τον ζυγό των τεχνολογιών που ο ίδιος ανέπτυξε, και που αποφάσισαν να αυτονομηθούν, κατέστησαν ταινίες όπως ο "Εξολοθρευτής" εισπρακτικές επιτυχίες, σε μια κρίση μαζικού μαζοχισμού. Ψυχαγωγηθήκαμε δηλαδή από την ανάγκη να προβάλλουμε μπροστά στα μάτια μας μια νέα απειλή απέναντι στο κραταιό μας είδος, μια που οι εξωγήινοι και τα τέρατα των βυθών είχαν καταντήσει μπανάλ κατά τα προηγούμενα χρόνια. Σήμερα, χωρίς να έχουμε υποδουλωθεί per se από τα μηχανήματα αυτά, καταθέτουμε πειθήνια στο πρόσταγμα των πολυεθνικών εταιριών τον οβολό που ΔΕΝ μας περισσεύει για την απόκτηση του τελευταίου μοντέλου κινητού, με οθόνη αφής, με αναπαραγωγή ήχου και εικόνας υψηλής ευκρίνειας, με φωτογραφική μηχανή όσο το δυνατόν μεγαλύτερης ανάλυσης κτλ. Θέλουμε αυτή την άψυχη επέκταση του χεριού μας, που χωρίς να το παραδεχόμαστε δεν είμαστε σε θέση να την αποχωριστούμε, να είναι δυνατόν:
-να την αγγίξουμε = επαφή δια της αφής, στάδιο πρώτο στην προσέγγιση ξένων αλλά νέων οργανισμών (μη ξεχνάμε ότι προήρθαμε απο τον πίθηκο)
-να μας μιλήσει, καθαρά και κατανοητά = επικοινωνία δια της ομιλίας, εδώ επιβεβαιώνουμε το πολιτισμένο της φύσης μας
-να δει και να καταγράψει με κάθε λεπτομέρεια ό,τι βλέπουμε (και βλέπει και αυτό, κατ' επέκτασιν) = η ανάγκη καταγραφής αναμνήσεων σε κάτι μονιμότερο από την μνήμη του νου μας καθιστά πιο ανθρώπινους, αλλά και λιγότερο ανθρώπινους ταυτόχρονα, αφού σύντροφος σ' αυτήν την διαδικασία είναι ένα αντικείμενο... ΜΕ ΜΠΑΤΑΡΙΑ.
Συνειδητοποίησα ότι μέσα μου ήξερα ήδη ένα μέρος της απάντησης Δεν παραδεχόμαστε ότι θεωρούμε τους υπολογιστές οργανισμούς, όμως οι πράξεις μας αποδεικνύουν το αντίθετο. Τους λατρεύουμε γιατί μας ψυχαγωγούν, τους μισούμε γιατί μας αγχώνουν ή μας ταλαιπωρούν όταν δυσλειτουργούν. Τους χρειαζόμαστε για να δουλέψουμε, να διασκεδάσουμε, να ενημερωθούμε ή ακόμη πιο ρηχά να θεμελιώσουμε ένα status, μια κοινωνική εικόνα που μπορεί να μην μας αντιπροσωπεύει αλλά κατασκευάζεται με πρωτοφανή ευκολία με τη βοήθεια των ενεργοβόρων φίλων μας, εν είδει "παραχάραξης" του ποιοι πραγματικά είμαστε. Σημεία των καιρών.
Ξεσκόνισα τα τελευταία απομεινάρια σκόνης από την VGA, την ξανάβαλα στην θέση της, πάνω στη μητρική κάρτα, τη motherboard (να μάθουμε και κάτι καινούριο, έτσι;), τη βίδωσα, και αποφάσισα πως αν το smartphone μου αποδειχτεί ανεπίδεκτο softwareικής ανάνηψης, το Alcatel των 9 ευρώ του περιπτέρου ήταν εξίσου ικανό να με εξυπηρετήσει, as far as phone calls are concerned.


Γλωσσάρι:
PCB: Printed Circuit Board, ή αλλιώς Εκτυπωμένη Πλακέτα Κυκλωμάτων, το κυρίως σώμα κάθε υλικού στον κόσμο των Η/Υ.
VGA: Video Graphics Array, ή στην κοινή ελληνική Συστοιχία Οπτικών Γραφικών, εν συντομία το κύκλωμα που ευθύνεται για οτιδήποτε βλέπετε στην οθόνη του Η/Υ σας, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου που μόλις διαβάσατε.
Motherboard: Μητρική Πλακέτα, πάνω στην οποία "χτίζεται" τρόπο τινά κάθε μοντέρνος Η/Υ. Πανάθεμά μας, ακόμα και οικογένειες δημιουργήσαμε για αυτά τα τέρατα, με μανάδες, παιδιά και γέροντες (πότε είπαμε ότι παροπλίσατε το παλιό σας κινητό;)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου